Кожа от риба при лечение на изгаряния

Учени от Федералният Университет в севернобразилския град Кеъра експериментират с ново лечение на множествени изгаряния, прилагайки кожа от рибата тилапия, намалявайки многократно болковия синдром и нуждата от медикаменти.

skin-wider-image-healing-burns-with-fish_90b1ecf6-41fa-11e7-8704-a81eba362f7d

Лекарите обгръщат изгорялата кожа на детето със стерилизирана кожа на тилапия риба в Института д-р Хосе Фрота в североизточния крайбрежен град Форталеза, Бразилия, 3 май 2017 г. REUTERS / Пауло Уитакър

Новината за този иновативен и практичен подход при лечение на изгаряния бе публикуван в публичното пространство през май 2017г.

Brazilian doctors use fish skin to treat burn victims

В късното лято на 2017г от клиника Нейтропия потърси помощ майка, чийто дете бе жертва на изгаряне втора степен от горещо мляко.

Благодарение на бързата намеса на болничния екип, болковия синдром е сравнително копиран, но раните от изграянето са големи и е нужна трансплантация на кожа.

Уплахата, сълзите в очите на детето бе накарало майката да потърси алтернативен подход.

Предложен и бе бразилският метод за лечение на изгаряния с кожа от риба.

В региона на Черноморския бряг бе дотъпна риба паламут и ципура, с качества сходни с тилапия. Месестта риба, бога на колаген, протеини и вит А, нужни в изграждането на нова кожа.

Кожа от паламут и ципура бе налагана в рамките на три седмици.

Прилагани бяха хомеопатични медикаменти и домашно приготвени мехлеми от билки.

Благодарение на именно на комплексния подход в лечението след третата седмица кожата бе възстановена.

“В началото подходихме доста скиптично, но след първото слагане още имаше страхотно подобрение. А след третото налагане ефекта беше потресаващ. Кожата беше изхранена и спокойна. Благодарение на този начин на лечение детето ми се възтанови.”В.С.Майка

“Използването на кожата на тилапията за изгаряния е безпрецедентно”, казва Одорико де Мораис, професор в университета в Кеъра. “Рибата обикновено се изхвърля, затова използваме този продукт, за да го превърнем в нещо от социално значение”.

Лечението на изгаряния с кожа от риба може да ускори заздравяването с няколко дни и да намали нуждата от болкоуспокояващи, твърдят бразилските изследователи, а ние го налбюдавахме вече тук в България.

Автор: Др. Елия Костова

Нейтропия Клиника

43.2140527.914733