Category Archives: Blog

HIFU & RF & IPL & Cavitation

Дълбочина и въздействие

Склуптуриране на тялото е цялостен холистен подход за ревитализаиране и привеждане в оригинални антрометрични параметри на човешкото тяло.

От правилно пълноценно хранене, поза на тялото, физическа активност до възстановяване на функционалните и структурни показатели на тъканни, органи и системи .

Човешкото тяло  е изградено от различни видове тъкани, които групирани по определен начин изграждат отделните органи, а те от своя страна в зависимост от функциите, които извършват се обединяват в различни системи от органи. Тъканите в човешкия организъм са:съединителна, епителна, нервна и мускулна.

Най – обширният орган в човешкото тяло е кожа. Подкожието е изградено от хлабава влакнеста съединителна тъкан. Колагенните и еластични, които намаляват с възрастта и води до загуба на гладкост и еластичност на кожата.

Промените в структурата на кожа и подкожие с възрастта е довело до търсене на методи за възстановяване.

От лазер терапия 1970г. до HIFU 2010 г. рекреационните методики се стремят да обхванат във все по-голяма дълбичина слоевете на кожа, подкожие и дерма за да се достигне неинвазивно ревитализиране и структуриране в кратки срокове с дълготрайно действие.

Лазер, IPL фототерапия, RF радиочестотна терапия достигат дълбичина на въздействие повърхностен слой на дерма, докато HIFU високоинтезивна ултразвукова импулсна терапия достига до мускулен слой, която я прави неинвазивен еквивалент на оперативния лифтинг.

https://karltonelectronics.com/

HIFU Уред за неоперативен лифтинг, HIFU S.M.A.S технология Каrlton Electronics

Едни от най-впечатляващите резултати се постигат с HIFU уред предназначен за стягане и подхранване на кожа от всякакъв тип.

Спомага за изглаждане на бръчките и лифтинг, за терапия на акне, свиване на разширени пори, кръгове под очите, пигментация и оформяне на целия контур на тялото и всички зони с отпусната кожа.

https://karltonelectronics.com/

Подходящ за лице и тяло, може да се използва и в зоните около очите и върху устните. По време на фокусирания ултразвуков лифтинг, уредът генерира топлина, която се абсорбира от по-долните слоеве на кожата, като по този начин стимулира производството на колаген.

Апаратът работи на няколко дълбочини засягащи различни слоеве на дермата.

При обработване на 4.5 мм се достига най-дълбочинните слоеве на кожата.

Това е дълбочината, която се постига само с HIFU терапия, никоя от стандартните ултразвукови и радиочестотни терапии не достига до подобно проникване.

Следва третиране с 3 мм и 1.5 мм, повърхностните слоеве, които е необходимо да се засегнат за максимално и пълно заглаждане на кожата, изграждане на нова колагенова структура и задвижване на целия кожен метаболизъм.

https://karltonelectronics.com/

Уред за радиочестотен лифтинг с трицветна фотон терапия в комбинация с патентована технология с нефритен камък Karltonelectronics

Уредът е предназначен за стягане и подхранване на кожа от всякакъв тип. Спомага за изглаждане на бръчките и лифтинг, както и за терапия на акне.

Подходящ за лице и тяло, може да се използва и в зоните около очите и върху устните. По време на радиочестотния лифтинг, уредът генерира топлина, която се абсорбира от по-долните слоеве на кожата, като по този начин стимулира производството на колаген.

https://karltonelectronics.com/

Фотонната LED светлина, както и радио честотата в комбинация с вибрациите (3 различни степени на сила) водят до различни физикохимични явления и активират междуклетъчната обмяна на веществата. Ефектите от поглъщането на механичната енергия от тъканите са свързани главно със загряването им, т. нар. термичен ефект, който при терапевтични дозировки на радиочестотните вълни се свързва с подобряване на обмяната на веществата, както и с локалното повишаване на температурата на тъканите в малък градусов диапазон и при самата процедура не се усеща топлина.

Терапевтичната зона на въздействие на HIFU обхаваща всички слоеве на кожата- епидермис,дерма,хиподерма, подлежаща фасция и мускулатура. Поради това е еквивалент на не инвазивен лифтинг.

Радиочестотната терапия достига до хиподерма, активира синтезата на колаген и еластин, но без да третира фасция и мускулатура.

Тя е подходяща за дълговременна поддържаща терапия преди, по време и след HIFU процедури. Както и при слуачаи не нуждаещи се от лифтинг терапия.

IPL фотоподмладяването e неинванзивна процедура, която използва интензивна пулсова светлина, за да премахне следите от стареене на лицето, шията, гърдите и ръцете. Чрез нея успешно се третират бръчки като чрез импулсната светлина кожата се стимулира да започне да произвежда допълнително колаген и се възбуждат регенериращи процеси.

https://karltonelectronics.com/

Фотоподмладяване с IPL е метод , който достига до слой дерма на кожата. Може да бъде използван като дълговременна подържаща терапия с кобинация с Радиочестотен лифтинг.

Красиво оформеното и стегнато тяло е мечта на всички .

Освен физическа активност Кавитацията е една от най-модерните и най-ефективни процедури, които дават видими резултати дори още след първия сеанс върху зоните с мастни натрупвания и целулит.

Кавитация Karltonelectronics Технология повишава жизнеността на клетките, стимулира метаболизма им и кара кожата да освободи огромно количество колаген и фиброзна тъкан, стимулира кръвообращението и регенерира колагеновите влакна, за да запази кожата по-гладка и стегната. 

При Ултразвуковата Кавитация се използват честоти (40KHz) достигащи точно до мастните клетки, без да увреждат организма.

Генерират се мехурчета, които се пукат, поради промените в налягането на течността вътре в тъканите. Пукайки се, мехурчетата разрушават мастните клетки на обработваната зона, като ги втечняват и извеждат от организма с помощта на линфната и отделителната системи. Вибрациите на ултразвуковата кавитация представляват положително и отрицателно редуване на звуковите вълни, т.е те предизвикват компресия и декомпресия на мастните клетки между 35 000 и 45 000 пъти в секунда и произвежда силна вълна от налягане. Мембраната на мастната клетка не може да издържи на това налягане и се разрушава, а мастното съдържание изтича в междуклетъчното пространство.

Така чрез лимфопотока и естествени метаболитни процеси течното мастно съдържание на клетките се изхвърля от организма. Количеството мастните клетки в тялото намалява и се подобрява метаболизма. Резултатите могат да се измерят още след първите процедури.

Предимства от ултразвуковата кавитация:

 • Разбива подкожната мастната тъкан и редуцира мастните клетки в зоната
 • Оформя контура на тялото и намалява обема мазнини
 • Намалява потенциалната акумулация на мазнини
 • Гарантира дълготраен ефект
 • Не оставя белези и не изисква анестезия, без странични ефекти
 • Неинвазивна и безболезнена процедура
 • Може да се върнете веднага към обичайния си начин на живот
 • Резултат се постига само с един цикъл от 10 процедури
 • Стабилни резултати – редуциране на сантиметри в обиколката в талия и корем

Балансирано и здраво тяло е безмълвна препоръка за хармония.

Удоволствие е за Клиника Нейтропия да бъде с вас по пътя.

С Благодарност за доброто партньорство и за съвместната ни работа към Karltonelectronics-https://karltonelectronics.com/

Склуптуриране Лице и Тяло

Склуптуриране и контуриране на лице и тяло са терапевтични направления тясно свързани с науката Антрометрия.

Антропометрията изучава формата и големината на човешкото тяло. Занимава се
със знанията и техниките, които са необходими за:

 • измерване на размерите на човешкото тяло
 • статистически анализ на базата данни на индивидите с цел генериране на
  данни, които са представителни за популационните групи

Антропометрията на едно тяло включва:

 • Мерки: външните размери на частите от тялото, включително дължини, обиколки, диаметър и маса
 • Пропорции: това са индекси, обикновено съотношението
  между две части на тялото. Използват се, за да характеризират
  формата на тялото.

Антропометрията улеснява анализа на количествената информация за физическите характеристики на човешкото тяло, които са от голямо значение за избиране на подход за реконтсруиране .

Трябва да се вземат предвид следните фактори на разнообразието в параметрите на тялото :

 • Пол
 • Възраст
 • Етнос и националност

Няма двама души, които да са напълно еднакви, включително и идентичните
близнаци.

Човешките различия може да се разделят в три категории:

 • Интра-индивидуални: Размерите се променят през живота на възрастния.
  Някои промени се дължат на остаряване и/или хранене, други са
  причинени от движението и/или околната среда. Лицето и тялото
  обикновено са асиметрични.
 • Интер-индивидуални: има големи различия, дължащи се на пол,
  етническа и расова принадлежност. Различията включват цвят на кожата,
  цвят на очите и косата, пропорциите на тялото и други особености.
 • Вековни различия: Промени настъпват от едно поколение в друго,
  поради различни причини.

Антропометрията се дели на две области на приложение:

 • Структурна, която се занимава с размерите на човешкото тяло стационарно положение.
 • Функционална, която описва границите на движението на отделните части
  на тялото.

„Витрувиански човек“

Един от пионерите на антропометрията, Леонардо да Винчи е вярвал, че идеалните човешки пропорции са ръководени от хармонични пропорции, и че идеалният мъж трябва да се вмести идеално в кръг, както той го е нарисувал в известната си скица от 1492 г.

 

Човешкото тяло  е изградено от различни видове тъкани, които групирани по определен начин изграждат отделните органи, а те от своя страна в зависимост от функциите, които извършват се обединяват в различни системи от органи. Тъканите в човешкия организъм са:съединителна, епителна, нервна и мускулна.

Видът на човешкото тяло варира в относително широки граници. Средната височина на възрастен мъж е около 170 – 180 cm, а на възрастна жена около 160 – 170 cm, като се наблюдават значителни регионални различия. Средното тегло на възрастните хора е около 54 – 64 kg за жените и 76 – 83 kg за мъжете.Тези размери се определят на първо място от гените и на второ място от начин на живот – хранене, физическа активност и др.

Най – обширният орган в човешкото тяло е кожа.

Кожата е изградена от два основни слоя – епидермис и дерма . Под дермата е разположен още един вътрешен слой – подкожие (хиподерма), изградено главно от мастни клетки и в различните части от тялото е с различна дебелина. Епидермисът е съставен от 2 слоя – герминативен (в него клетките непрекъснато се делят) и рогов (съставен от мъртви клетки). В основата на епидермиса се намират пигментни клетки, съдържащимеланин, който придава цвета на кожата.

В дермата и епидермиса се съдържат редица нервни окончания, чрез които човешкият организъм непрестанно получава информация за измененията във външната среда.

Подкожието е изградено от хлабава влакнеста съединителна тъкан. Колагенните и еластични, които намаляват с възрастта и води до загуба на гладкост и еластичност на кожата. В него се разполага и доста мастна тъкан, която допринася за оформяне на контура.

Мастната тъкан е вид отпусната съединителна тъкан, съставена главно от адипоцити. Освен тях, мастната тъкан съдържа и стромална съдова-клетъчна фракция от клетки, включваща преадипоцити, фибробласти, кръвоносни ендотелни клетки и различни имунни клетки.

Мастната тъкан се счита за голям ендокринен орган, тъй като произвежда хормони: лептин, естроген, резистин и цитокин.

Съществуват два основни вида мастна тъкан – бяла и кафява. Бялата служи за съхраняване на енергия, докато кафявата генерира телесна топлина.

В човешкото тяло има около 600 скелетни мускула. При децата мускулите представляват около 21 %, а при възрастните  около 40 % от теглото на тялото.

Мускулите са еднакво устроени органи, които имат способността да се съкращават и разпускат. Функцията на мускулите е да упражняват статично въздействие или да предизвикват движение на части от тялото, включително на вътрешни органи.

Мускулите са изградени от множество мускулни влакна, които имат способността да се съкращават.

Енергията за мускулните съкращения се получава чрез окисление на мазнини и въглехидрати, но понякога и анаеробно. В резултат от тези химични реакции се получават молекули аденозинтрифосфат.

С напредване на възрастта мускулната маса намалява.

Фасцията е структура от съединителна тъкан, която обгражда мускулите, кръвоносните съдове, нервите, съединява структури помежду им, също така позволява гладкото плъзгане между тъканите.

Изградена е от плътно разположени снопчета колагенови влакна, ориентирани паралелно на посоката на опън. Фибрите са вълнисти, което обезпечава добра гъвкавост и издръжливост в унилатерална посока на действие на силите.

Съществъват три вида фасции: повърхностна, дълбока и висцерална. Повърхностната се намира в подкожието в ретикуларния слой на дермата. Дълбоката фасция е плътната влакнеста тъкан, обграждаща мускулите, костите, нервите и кръвоносните съдове в тялото. Висцералната фасция е обвивката на органите.

Нарушената функция на фасцията може да настъпи поради различни причини. Такива биват: обездвижване, възпаление,небалансирано хранене, неправилна поза, физически или емоционална травма. Изброените неща имат пряк ефект върху фасцията.

Тя се скъсява и удебелява, намалява се нейната способност да се плъзга, което ограничава разпространението и предаването на напрежението върху тъканите. По този начин възникват компенсаторни механизми, които допълнително увреждат фасциалната система.

Склуптуриране на тялото е цялостен холистен подход за ревитализаиране и привеждане в оригинални антрометрични параметри на човешкото тяло.

От правилно пълноценно хранене, поза на тялото, физическа активност до възстановяване на функционалните и структурни показатели на тъканни, органи и системи .

Топографски всяка част от човешкото тяло се характеризира с определна костна, мускулна, съединително-тъканна, мастна и кожна тъканна структура, което определя избора на терапевтичния подход.

Човешката глава е

По-сложно устроена от останалите части на тялото. Съдържа:

 • 29 кости
 • 24 мускула
 • 2 билатерални артериални и венозни системи
 • 12 черепно-мозъчни, шийни гръбначно-мозъчни и вегетативни нерви
 • 4 билатерални параназални синуса
 • повече от 50 отвора /канала

Топографски се дели на :

 • Главов дял (мозъчна част – неврокраниум)
 • Лице (лицев дял –висцерокраниум)

Мускулите се делят на две основни групи – дъвкателни и мимически.

Дъвкателните мускули започват от части на черепа и се залавят за долната челюст, като я движат нагоре напред и встрани . Мимическите мускули с единия или двата си края се вплитат в съединителнотъканния слой на кожата и отчасти на устната лигавица. Така при съкращаването си те движат определени кожни участъци и обуславят неговата мимика. При отпускане кожата се връща в предишното си състояние благодарение на нейната еластичност.

Над мускулната тъкан на главата е разположена фасция, която я съединява динамично с кожата посредством колаген/еластин нишки.

В зависимост от генетичната предразположеност и начина ни на живот тургора на съединителна, мускулна тъкан и кожа намалява и се появяват нагъване, гънки, бръчки и увисване в контура на лицето.

Реконструкцията започва с корекция на позата, тъй като фаcцията е цялостен орган и при нарушена позиция на гръбначия стълб, особено в шийна област води до “свличане” напред на тъканните.

Остеопатия е подходящ метод за костно-мускулна корекция на черепни кости.

Иновативен подход в корекцията на гръбначен стълб и поза е динамична амбулаторна 3-D тракция с Cervico 2000 & Vertetrac продукти на фирма Meditrac.

Новият продукт прилага декомпресия с хоризонтална сила, за да позволи едновременна 3-D декомпресивна терапия от всички направления.

След като костната система е репозиционирана се пристъпва към мускулно-фасциална тъкан.

Облесдване и третиране на тригерни точки на спазъм на мускулатурата и третиране с техники за Trigger Point Therapy.

Лицевата част от фасцията се третира с вакум терапия/силиконови вендузи и кинезиотайпинг.

След като поддържащия кожата слой е подсигурен се престъпва към ревитализация на кожа.

Дебелината на кожа и подкожие в лицева област на глава варира от 1,5 до 4,5 мм.

Методите за ревитализация се различават по това в каква дълбочина достига въздействието им и съответно, кои таргетни тъканни биха могли да третират.

HIFU Уред за неоперативен лифтинг, HIFU S.M.A.S технология Каrlton Electronics

Едни от най-впечатляващите резултати се постигат с HIFU уред предназначен за стягане и подхранване на кожа от всякакъв тип.

Спомага за изглаждане на бръчките и лифтинг, за терапия на акне, свиване на разширени пори, кръгове под очите, пигментация и оформяне на целия контур на тялото и всички зони с отпусната кожа.

Подходящ за лице и тяло, може да се използва и в зоните около очите и върху устните. По време на фокусирания ултразвуков лифтинг, уредът генерира топлина, която се абсорбира от по-долните слоеве на кожата, като по този начин стимулира производството на колаген.

Апаратът работи на няколко дълбочини засягащи различни слоеве на дермата.

При обработване на 4.5 мм се достига най-дълбочинните слоеве на кожата.

Това е дълбочината, която се постига само с HIFU терапия, никоя от стандартните ултразвукови и радиочестотни терапии не достига до подобно проникване.

Следва третиране с 3 мм и 1.5 мм, повърхностните слоеве, които е необходимо да се засегнат за максимално и пълно заглаждане на кожата, изграждане на нова колагенова структура и задвижване на целия кожен метаболизъм.

Уред за радиочестотен лифтинг с трицветна фотон терапия в комбинация с патентована технология с нефритен камък Karltonelectronics

Уредът е предназначен за стягане и подхранване на кожа от всякакъв тип. Спомага за изглаждане на бръчките и лифтинг, както и за терапия на акне.

Подходящ за лице и тяло, може да се използва и в зоните около очите и върху устните. По време на радиочестотния лифтинг, уредът генерира топлина, която се абсорбира от по-долните слоеве на кожата, като по този начин стимулира производството на колаген.

Фотонната LED светлина, както и радио честотата в комбинация с вибрациите (3 различни степени на сила) водят до различни физикохимични явления и активират междуклетъчната обмяна на веществата. Ефектите от поглъщането на механичната енергия от тъканите са свързани главно със загряването им, т. нар. термичен ефект, който при терапевтични дозировки на радиочестотните вълни се свързва с подобряване на обмяната на веществата, както и с локалното повишаване на температурата на тъканите в малък градусов диапазон и при самата процедура не се усеща топлина.

Терапевтичната зона на въздействие на HIFU обхаваща всички слоеве на кожата- епидермис,дерма,хиподерма, подлежаща фасция и мускулатура. Поради това е еквивалент на не инвазивен лифтинг.

Радиочестотната терапия достига до хиподерма, активира синтезата на колаген и еластин, но без да третира фасция и мускулатура.

Тя е подходяща за дълговременна поддържаща терапия преди, по време и след HIFU процедури. Както и при слуачаи не нуждаещи се от лифтинг терапия.

IPL фотоподмладяването e неинванзивна процедура, която използва интензивна пулсова светлина, за да премахне следите от стареене на лицето, шията, гърдите и ръцете. Чрез нея успешно се третират бръчки като чрез импулсната светлина кожата се стимулира да започне да произвежда допълнително колаген и се възбуждат регенериращи процеси.

Фотоподмладяване с IPL е метод , който достига до слой дерма на кожата. Може да бъде използван като дълговременна подържаща терапия с кобинация с Радиочестотен лифтинг.

Красиво оформеното и стегнато тяло е мечта на всички .

Освен физическа активност Кавитацията е една от най-модерните и най-ефективни процедури, които дават видими резултати дори още след първия сеанс върху зоните с мастни натрупвания и целулит.

Кавитация Karltonelectronics Технология повишава жизнеността на клетките, стимулира метаболизма им и кара кожата да освободи огромно количество колаген и фиброзна тъкан, стимулира кръвообращението и регенерира колагеновите влакна, за да запази кожата по-гладка и стегната. 

При Ултразвуковата Кавитация се използват честоти (40KHz) достигащи точно до мастните клетки, без да увреждат организма.

Генерират се мехурчета, които се пукат, поради промените в налягането на течността вътре в тъканите. Пукайки се, мехурчетата разрушават мастните клетки на обработваната зона, като ги втечняват и извеждат от организма с помощта на линфната и отделителната системи. Вибрациите на ултразвуковата кавитация представляват положително и отрицателно редуване на звуковите вълни, т.е те предизвикват компресия и декомпресия на мастните клетки между 35 000 и 45 000 пъти в секунда и произвежда силна вълна от налягане. Мембраната на мастната клетка не може да издържи на това налягане и се разрушава, а мастното съдържание изтича в междуклетъчното пространство.

Така чрез лимфопотока и естествени метаболитни процеси течното мастно съдържание на клетките се изхвърля от организма. Количеството мастните клетки в тялото намалява и се подобрява метаболизма. Резултатите могат да се измерят още след първите процедури.

Предимства от ултразвуковата кавитация:

 • Разбива подкожната мастната тъкан и редуцира мастните клетки в зоната
 • Оформя контура на тялото и намалява обема мазнини
 • Намалява потенциалната акумулация на мазнини
 • Гарантира дълготраен ефект
 • Не оставя белези и не изисква анестезия, без странични ефекти
 • Неинвазивна и безболезнена процедура
 • Може да се върнете веднага към обичайния си начин на живот
 • Резултат се постига само с един цикъл от 10 процедури
 • Стабилни резултати – редуциране на сантиметри в обиколката в талия и корем

След процедура за кавитация може да бъде приложен кинезиотапинг за подпомагане на лифния дренаж.

Вашето тяло е вашата склуптура, а вие сте твореца и!

Клиника Нейтропия с радост ще ви придружи по пътя на рекреация и ревитализация .

С Благодарност за доброто партньорство и за съвместната ни работа към Karltonelectronics – https://karltonelectronics.com/

Кожа от риба при лечение на изгаряния

Учени от Федералният Университет в севернобразилския град Кеъра експериментират с ново лечение на множествени изгаряния, прилагайки кожа от рибата тилапия, намалявайки многократно болковия синдром и нуждата от медикаменти. Лекарите обгръщат изгорялата кожа на детето със стерилизирана кожа на тилапия риба в Института д-р Хосе Фрота в североизточния крайбрежен град Форталеза, Бразилия, 3 май 2017 г. […]

Кожа от риба при лечение на изгаряния — NEITROPIA

Вихрова медицина на А.Н.Мишин

                      

Повече от сто години човечеството масово използва електрическа енергия и почти същия период търси приложението й в медицината.

Дарсонвализацията вече е традиционен и широко използван метод на електротерапия в медицинската практика. Той бе популялизиран през 1892 г. благодарение на откритието на френския физик и физиолог Жак Арсен Д’Арсонвал за терапевтичния ефект на високочестотни токове, създадени от искров разряд, върху човешкото тяло. Ученият обосновава два начина за тяхното използване – местен и общ. Като цяло дарсонвализация (индуктотерапия) представлява въздействие  върху тъканите със слаб импулсен електромагнитен поток с висока честота.

Високочестотното импулсно електромагнитно поле въздейства върху тъканите по такъв  начин, че в последните се получава поляризация на заредени частици и индукция на слаби вихрови токове. В резултат на този процес в клетките настъпват сложни физикохимични трансформации – тъканите се нагряват малко, което води до успокояващ ефект върху централната нервна система. Тези процеси спомагат за понижаване на кръвното налягане при хипертония, тонизиране на мозъчните кръвоносни съдове и подобряване на регулирането на метаболитните процеси.

Същността на теорията на Лаховски се състои в това, че клетката се явява микроскопична трептяща верига. Лаховски е бил уверен, че именно такъв процес протича в мъничкото ядро ​​на клетката. А малките усукани влакна в ядрото реагират като електрическа трептяща верига.

 През 1923 г. Лаховски разработва електрически апарат, за който са издадени патенти на френски (патент номер 601155 от 18.10.1924 г.) и немски (патент номер 427695 от 26.05.1925 г.), излъчващ много къси вълни, които ученият нарича “клетъчен радиоизлъчвател”.

В 1925 г. Лаховски описва поредица от изумителни експерименти, подкрепящи идеята, че причината за заболяването всъщност е дисбаланс в клетъчните вибрации. А борбата между здрави клетки и патогени, като бактерии и вируси, е своево рода „вибрационно-радиационна война“. Ако вибрациите на микробите са по-силни, тогава вибрациите на здравите клетки се нарушават, стават хаотични и “болезнени”. Когато клетъчната вибрация спре, клетката умира. Ако вибрацията на клетката има превес над вибрацията на патогена, тогава микробът умира. За да се възстанови здравето на болната клетка, е необходимо да се възвърне  нейната естествената вибрациона честота  с помощта на изкуствено външно лъчение.

През февруари 1931 г. той създава първия мулти-осцилатор, който излъчва вълни с различни дължини на вълната. В средата на същата година Лаховски тества действието на този мулти-осцилатор в парижка поликлиника,и  с помощта на това устройство успява да излекува няколко пациенти с рак.

Когато един от приятелите му попита защо не взема такса за лечението, Лаховски отговоря: “Посветих целия си живот, всичките си средства за борбата с рака. Най-добрата награда, която бих могъл да си пожелая, е да видя как с помощта на моя апарат страдащите хора са излекувани; няма нищо по-хубаво от това да видиш пациентите си  здрави и пълни със сила след няколко години, в чиито очи чета благодарност и признателност, когато ги срещна. Това е по-ценно за мен от всички богатства и почести на този свят. “

В наши дни  теорията на клетъчните трептения на Лаховски и Д’Арсонвал е разработена и допълнена от руския учен Александър Мишин в неговите трудове “Вихрова динамика на електростатиката в медицината”

 

Произведени са огромен брой различни устройства, които ползваме в ежедневието, но нито един от учебниците не дава точно физическо описание на самия енергиен източник – електрически ток. В същото време почти не се замисляме до колко биологично безопасни са те за човешкия организъм. През последните десетилетия се наблюдава рязко нарастване на всички видове патологии на човешките вътрешни органи, интензивното развитие на ракови заболявания и много напълно нови заболявания, пред които традиционната медицина е безсилна. Причината за всичко това е не толкова замърсяването на околната среда, колкото неразбирането на физическите процеси протичащи в заобикалящите човека устройства основани на електромагнетизъм.

Нашият биологичен живот сега е поставен в среда, в която има постоянни пулсации, които непрекъснато оказват въздействие на молекулярните структури. Циклични молекулярни структури не се поддават на медикаментозно лечение поради повишената си издържливост. Тези образувания в тялото обаче водят до формиране на тумори поради повишената енергия в тях (хиперактивност) или до блокиране на други функции на тялото.

Решението на този проблем се крие точно в областта на електростатиката. Най-лесният начин е да се създадете зона с намалена плътност на средата с помощта на електростатичен имплозивен резонанс.

Екип от руски учени под ръководството на професор А. Н. Мишин разработи редица електростатични имплозионни устройства за възстановяване на жизненоважни функции на тялото, където ефективността на терапевтичния резултат беше повишена в сравнение с устройствата на Лаховски и Д’Арсонвал и техните нежелани странични ефекти бяха елиминирани.

По настоящем се произвеждат и прилагат в практиката синус генератори-  TGS-2, TGS 4A (преносим), TGS 5A (акумолаторен), TGS 5AM, TGS 3A, флагманът от серията TGS 7A и електростатични имплозионни бобини/катушки –  различни видове и типове, с цел най-точно и всеобхватно въздействие върху определен организъм, до максималното възстановяване и елиминиране на специфичната морбидност

Тестовете и наблюденията, проведени в продължение на няколко години, показаха най-висока ефективност на използването на електростатична имплозия при възстановяване на жизненоважните  функции на тялото.

Терапевтичното време, поставена бобина в/у проблемния участък, може да варира от 5 минути до един час, в зависимост от геометрията на устройството и заболяването. При обичаен режим на прочистване на тялото се започва с голяма плоска бобина/катушка за 30-40 минути на ден, през първите пет дни. През първата седмица тялото се прочиства значително, и се рестартират функциите на имунитет и регенерация.

 Втората седмица се увеличава продължителността на експозицията до 60-90 минути при бобина/катушка с по-малък диаметър. Терапевтичната експозиция много зависи от конкретния случай и проблемите в организма. Това са само усреднени цифри и терапевтичния курс е строго съобразен спрямо индивидуалната скорост на регенрация.  

След отстраняване на основните проблеми от тялото, то практически престава да реагира на електростатичните бобини/катушки. За да се коригирира цялостно хомеостазата на организма при дългогодишни хронични заболавания се включват допълнителен комплект намотки за по-ефективно въздействие. След завършване на основната терапия и при проява на първи симптоми на остро аболяване се прилага отново в рамките на 15-20 минути за да се спре  развитието.  

Терапевтичният спектърът на електростатичните полета покрива изключително широк набор от заболявания при човека, дори и тези които се смятат все още за нелчими или слабо повлияващи се от съвременните методи на лечение.

Също така има смисъл да се използват подобни устройства в животновъдството и растениевъдството.

 Потенциалното електростатичното третиране ще бъде от голяма помощ в борбата с болестите по животните и растенията.

 Извършените експерименти показват, че под въздейсъвието на статиката  стайните растения  увеличават растежа си, както и ускорено поникване на семената, повишен цъфтеж.

Използването на имплозивни технологии е иновация в лечебното изкуство. Копирайки принципите на строежа и устройството на природата достига терапевтична ефективност не мислима до този момент.

Автор Г-н Виктор Безусенко

Превод и редакция Д-р Елия Костова

Допълнителна информация тук:

Курс “Тригерни Точки ” “Trigger Points” Course

Курс “Тригерни Точки “

Дата – 15-16/02/20

Място: Rosslyn Dimyat Hotel Varna

Цена – 340 лв

Лектор – Физиотерапевт Владимир Ботезату


Език: Руски, Английски, Симултанен Превод на Български


Организатори & Контакти & Регистрация:
Нейтропия Клиника Др. Елия Костова
Email: neitropia@live.com
Mob: +359/88 458 6208
Web : https://neitropia.com
Медилинк ЕООД Др. Рафи Караджиян
Email : medilinkco@telecoms.bg
Mob: +359/88 772 8900
Web : https://medilinkbg.co


Предварително заплащане 200 лв до 20/01/20 в офис “Медилинк ЕООД” гр.Варна ул.”Брегалница” N 26-28

Целта на курса по терапевтични точки е придобиване и разбиране от специалистите на основните техники за лечение на болка чрез въздействие върху тригерните точки.
Специалистите ще получат теоретични знания и практически умения за лечение на състояния като: мигрена и главоболие, болки в шията и гърба, болки в раменете, тенис лакът, синдром на карпалния тунел, дискална херния, тазова болка, тазобедрене, крака, коляно, плантарен фасциит, ишиас и пириформен синдром, тендонит, ригидност на мускулите и ставите, изтръпване на ръцете и пръстите и др.
Този практически курс ще предостави на участниците важна информация за патофизиологията на миофасциалната болка, развитието на палпационни умения, диагнозата на тригерните точки и лечението на болезнения миофасциален синдром.
Участниците ще прегледат своите знания за мускулната анатомия и ще практикуват техниките за намиране на най-често срещаните тригерни точки и областите на насочена болка.
Какво представлява терапията с тригерни точки?
Около 85% от причините за клиничната болка са с мускулен произход. Терапията с тригерни точки е най-ефективната модалност на лечението, която се фокусира върху лечението на точките на болка, известни като Тригерни точки.
Терапията с тригерни точки се фокусира върху облекчаване на болката и лечение на определени състояния чрез различни техники за инактивиране на тригерните точки.
Какво представляват тригерните точки?
Тригерните точки са дискретни, фокусни, хиперируируеми точки с типична локализация в скелетните мускули. Когато мускулът “подава” триггерна точка, ще изпитваме силна болка, скованост, слабост, ограничено движение, а понякога гадене, виене на свят, нарушения на зрението и др. Тези точки могат да се натрупат в латентно състояние по време на живота, могат да продължат дълго след заболяването , но болката може да се активира от определени фактори: директна травма, многократна лека травма, преумора, неправилна стойка, продължително излагане на студ, топлина, стрес, недостиг на витамин / излишък и др.
Тригерните точки са различни от акупунктурните точки, енергийните точки или други езотерични концепции. Тригерните точки са физически явления, които могат да се усетят като се почувстват като „мускулен възел“, а генерираната болка е истинска и постоянна.
С какво тригерните точки се различават от другите причини за болка?
Тригерната точка е повече от “мускулен възел”, защото усещането за болка може да бъде както в мускула, в който се намира, така и в друга област на тялото. Например, болката в лакътната става може да бъде причинена от тригерна точка, разположена на нивото на мускула на рамото, ръката или трицепса; тригерна точка в M. quadriceps ще причини болка в коляното, а тази в крака ще причини болка в плантарната фасция.
Какво ще получите като участник?
-Програма за курсове “Терапия с тригерни точки” (130 страници, с подробни примери с изображения)
– Плакат “Тригерни точки”
– Терапия с тригерни точки
Комплект продукти (10 напречни ленти Linq)
Удостоверение за завършване на курса
-Нови знания, нови умения и възможност за използване на метода при много широк спектър от патологии
– Безплатна поддръжка от инструктори по всякакви специализирани въпроси
В края на курса участниците ще могат да:
– Определете и разберете особеностите на миофасциалните дисфункции
– Прилагайте методи за диагностициране и локализиране на тригерни точки
– Да се ​​оценят и практикуват методи за лечение на болезнен миофасциален синдром
– За лечение на хронична и остра болка чрез миофасциална терапевтична точка
Курсът е насочен само към специалистите: лекари (спортна медицина, медицина за възстановяване, ортопедия, травматология и др.), Физиотерапевти или асистенти на физиотерапевти, лицензирани масажисти, както и студенти от последната година.

Лекционен материал

1. Въведение. “Тригерните точки терапия” –  бърз и ефективен метод за облекчаване на болката.
·       Какво представляват тригерните точки.
·       Какво е синдром на миофасциална болка.
·       Актуалността на темата. История.
·       Етиология на тригерните точки. Клинични аспекти.
·       Класификация на тригерни точки.
·       Активиращи фактори
·       Утвърждаващи фактори

 2. Диагностика на тригерни точки. Умения за палпация
·       Симптоми и диагностични критерии
·       Локализация на тригерни точки. Област на насочена болка
·       Позициониране на пациента и техники за палпиране / идентифициране на тригерната точка


   3. Методи за лечение на тригерна точка
·       Инвазивни и неинвазивни методи на лечение
·       Дълбок масаж на тригерни точки
·       Техники на разтягане
·       Други методи на лечение


 4. Миофасциален болков синдром – област главата / шията.
·       Общ преглед. Локализация. Свързани симптоми. Лечение на тригерни точки (демонстрации и практика)
·       M. trapezius (горен , среден  и долен дял)
·       M.sternocleidomastoideus
·       Мускули осигуряващи дъвкателния процес

·       M.subocipitalis
·       M. temporalis
·       Mm. colli posterior
·       M. splenius capitis et cervicis

  5. Миофасциален болков синдром – горната част на тялото
·       Общ преглед. Локализация. Свързани симптоми. Лечение на тригерни точки (демонстрации и практика)
·       M.elevator scapule
·       Mm. pectoralis
·       Mm.scalenus
·       M. latissimus dorsi
·       M.supraspinatus
·       M. infraspinatus
·       Mm.romboideus
·       M. deltoideus
·       M.biceps brachii
·       M.triceps brachii
·       Мm.intercostalis
·       Diafragma toracica

   6. Синдром на миофасциална болка – лумбален гръбначен стълб и долни крайници
·       Общ преглед. Локализация. Свързани симптоми. Лечение на тригерни точки (демонстрации и практика)
·       Mm. paraspinatus
·       M. quadratus lumborum
·       M. iliopsoas
·       M. gluteus maximus
·       M. gluteus medium et minimus
·       M. rectus abdominis
·       M. pyriformis
·       Mm. semimembranosus et semitendinosus et  biceps femoris
·       Mm. quadriceps femoris
·       M. solei
·       Mm. tibialis anterior et posterior

  7. Хронични състояния, свързани със съществуването на тригерни точки
·       Мигрена и главоболие
·       Eпикондилит
·       Синдром на карпалния тунел
·       Болки в лумбалната област, ишиас, пириформен синдром
·       Плантарен фасциит
   8. Диагностични затруднения
   9. Противопоказания за терапия  тригерни точки
  10. Преглед и история на пациента
  11. Препоръки за пациенти

Програма

15/02/20

9.00-11.00 – Теория

11.00-11.15 – Кафе пауза

11.15-13.30 – Практика

13.30-14.30 – Обедна почивка

14.30-16.00 – Практика

16-16.15 – Кафе пауза

16:15- 18.00 – Практика

16/02/20

9.00-11.00 – Теория

11.00-11.15 – Кафе пауза

11.15-13.30 – Практика

13.30-14.30 – Обедна почивка

14.30-15.30 – Практика

15:30-15.45 – Кафе пауза

15:45- 17 – Практика


Очакваме Ви!

“Trigger Points” Course

Date – 15-16/02/20

Place: Rosslyn Dimyat Hotel Varna

Price – 340 bgn

Lecturer – Physiotherapist Vladimir Botezatu

Language: Russian, English, Translation Bulgaria


Organised & Contact & Registration:
Neitropia Clinic Eliya Kostova MD
Email: neitropia@live.com
Mob: +359/88 458 6208
Web : https://neitropia.com
Medilink LTD Rafi Karadziyan MD
Email : medilinkco@telecoms.bg
Mob: +359/88 772 8900
Web : https://medilinkbg.co

Advance payment 200 BGN to 20/01/20 in the office “Medilink LTD” Varna ” Bregalnitsa ” N 26-28

The purpose of the Trigger Points Therapy Course is the acquisition and understanding by the specialists of the basic techniques for the treatment of pain through the action on the trigger points.
The specialists will gain theoretical knowledge and practical skills for treating conditions such as: migraines and headaches, neck and back pain, shoulder pain, tennis elbow, carpal tunnel syndrome, discal hernia, pelvic pain, hip, leg, knee, plantar fasciitis, sciatica and pyriform syndrome, tendonitis, muscle and joint rigidity, numbness in the hands and fingers, etc.
This practical course will provide participants with important information on the pathophysiology of myofascial pain, the development of palpation skills, the diagnosis of trigger points and the treatment of painful myofascial syndrome.
Participants will review their knowledge of muscle anatomy and practice the techniques of finding the most common Trigger Points and the areas of referred pain.
What is Trigger Points Therapy?
About 85% of the causes of clinical pain are of muscular origin. Trigger Points Therapy is the most effective treatment modality that focuses on treating the pain points known as Trigger Points.
Trigger Points Therapy focuses on relieving pain and treating certain conditions through different Trigger Points inactivation techniques.
What are Trigger Points?
Trigger points are discrete, focal, hyper irritable points with typical localization in skeletal muscles. When the muscle “lodges” a Trigger Point we will experience intense pain, stiffness, weakness, restricted movement, and sometimes nausea, dizziness, vision disorders, etc. These points may accumulate in a latent state during life, may persist long after the illness, but the pain may be activated by certain factors: direct trauma, repeated minor trauma, overwork, incorrect posture, prolonged exposure to cold, heat, stress , vitamin deficiency / excess, etc.
Trigger points are different from acupuncture points, energy points, or other esoteric concepts. Trigger points are physical phenomena that can be felt by feeling like a “muscle knot”, and the pain generated is real and persistent.
What are the Trigger Points different from other causes of pain?
Trigger point is more than a “muscle knot”, because the pain felt can be both in the muscle in which it is located and in another region of the body. For example, pain in the elbow joint may be caused by a TrP located at the level of the shoulder, arm or triceps muscle; a TrP in M. quadriceps will cause knee pain, and a TrPin the leg will cause pain in the plantar fascia.
What you will receive as a participant?
-Course book “Trigger Points Therapy” (130 pages, with detailed examples with images)
-“Trigger Points” Poster
– Trigger Points Therapy
Product Set (10 Cross Linq Strips)
Certificate of graduation of the course
-New knowledge, new skills and the possibility of using the method in a very wide range of pathologies
– Free support from instructors on any specialized questions
At the end of the course the participants will be able to:
– Define and understand the particularities of myofascial dysfunctions
– Apply methods for diagnosing and locating trigger points
– To evaluate and practice treatment methods for painful myofascial syndrome
– To treat chronic and acute pain through myofascial trigger point therapy
The course targets only the specialists: doctors (sports medicine, recovery medicine, orthopedics, traumatology, etc.), physiotherapists or physiotherapists assistants, licensed massage therapists, as well as the final year students.

COURSE CONTENT “TRIGGER POINTS THERAPY”

1. Introduction. Trigger Points Therapy as a Rapid and Effective Pain Relief Method
• What are Trigger Points. What is Myofascial Pain Syndrome.
• The actuality of the subject. History.
• Etiology of Trigger Points. Clinical aspects.
• Trigger Points Classification.
• Activating factors
• Perpetuating factors

2. Diagnosis of Trigger Points. Palpation skills
• Symptoms and diagnostic criteria
• Localization of Trigger Points. The area of referred pain
• Patient positioning and Trigger Point palpation / identification techniques

3. Trigger Point Treatment Methods
• Invasive and non-invasive methods of treatment
• Deep massage of Trigger Points
• Stretching techniques
• Other methods of treatment

4. Myofascial Pain Syndrome – head / neck region.
• Overview. Localization. Associated symptoms. Trigger Points Treatment (demonstrations and practice)
• Trapezius muscle (upper trapezius, middle trapezius and lower trapezius)
• The sternocleidomastoid muscle
• Chewing muscles
• Suboccipital muscle
• Temporal muscle
• Posterior muscles of the neck
• Splenius muscles of the head and neck

5. Myofascial Pain Syndrome – upper body
• Overview. Localization. Associated symptoms. Trigger Points Treatment (demonstrations and practice)
• Elevator scapulae
• Pectoral muscles
• The scalene muscles
• Latissimus dorsi
• The supraspinatus muscle
• Infraspinatus muscle
• Rhomboid muscles
• Deltoid muscle
• Brachial biceps muscle
• Brachial triceps muscle
• Intercostal muscles and diaphragm

6. Myofascial Pain Syndrome – lumbar spine and lower limbs
• Overview. Localization. Associated symptoms. Trigger Points Treatment (demonstrations and practice)
• Paraspinal muscles
• Quadratus lumborum muscle
• The iliopsoas muscle
• gluteus maximus muscle
• Medium gluteus muscle and gluteus minimus muscle
• Rectus Abdominalis muscle
• The pyriform muscle

• Hamstring muscles
• The quadriceps muscles
• Soleus muscle
• Anterior tibial muscle and posterior tibial muscle

7. Chronic conditions associated with the existence of Trigger Points
• Migraine and headaches
• epicondylitis
• Carpal tunnel syndrome
• Lumbar pain, sciatica, pyriform syndrome
• Plantar fasciitis

8. Diagnostic difficulties
9. Contraindications to Trigger Points Therapy
10. Examination and patient history
11. Recommendations for patients

Program

15/02/20

9.00-11.00 – Theory

11.00-11.15 – Coffee break

11.15-13.30 – Practice

13.30-14.30 – Lunch

14.30-16.00 – Practice

16-16.15 – Coffee break

16:15- 18.00 – Practice

16/02/20

9.00-11.00 – Theory

11.00-11.15 – Coffee break

11.15-13.30 – Practice

13.30-14.30 – Lunch

14.30-15.30 – Practice

15:30-15.45 – Coffee break

15:45- 17 – Practice

We are expecting You!

Концепция Медицински Тейпинг

Нейтропия  Клиника

&

Медилинк  Медицинска Техника и Консумативи

Представят

“Концепция Медицински Тейпинг”

Двудневен курс на обучение – включващо теория и практика

Място на събитието: ” DIMYAT HOTEL VARNA ROSSLYN” гр. Варна

Дати: 26-27.10.2019

Що е то  Медицински Тейпинг?

 Медицински Тейпинг е  рехабилитационна техника, която е предназначена да улесни естествения процес на изцеление на тялото, като същевременно осигурява подкрепа и стабилност на мускулите и ставите, без да ограничава обхвата на движение на тялото, както и осигурява разширена манипулация на меките тъкани. Подходящ терапевтичен метод за популации, вариращи от педиатрични до гериатрични. Успешен в лечението на ортопедични, нервно-мускулни, неврологични и други медицински състояния.

Зaщо да се запишете на курс по MTC?

– Методът дава висока удовлетвореност на пациентите.

– Участниците оценяват курса с оценка 6+.

– Терапевти го намират за най-ценния курс след обучението.

– Невероятни резултати могат да бъдат постигнати в кратки срокове.

– Методът на лечение е полезен инструмент за терапевта в лечебния процес.

Продължителност на Курс  – 2 дни.

26.10.2019- 8 ч

27.10.2019 -7ч

Курсът е предназначен за специалности:

–         Лекар

–         Физиотерапевт/Кинезиотерапевт

–         Мануален терапевт

–         Медицински асистенти

–         Парамедици

–         Студенти по Медицина

–         Студенти по Физиотерапия/Кинезиотерапия

–         Медицинска Козметология

Както и за желаещи да практикуват медицински тейпинг в домашни условия.

Акредитация :

  Издаване на международен сертификат   „Концепция Медицински Тейпинг“ Базово ниво  от “Fysio Tape Academy” Холандия 

Лектор:

 Физиотерапевт Владимир Ботезату, акредитиран преподавател  “Fysio Tape Academy “Холандия.

Програма:

26.10.2019

9.00-11.00 – Теория

11.00-11.15 – Кафе пауза

11.15-13.30 – Практика

13.30-14.30  – Обедна почивка

14.30-16.00 – Практика

16-16.15 –  Кафе пауза

16:15- 18.00 – Практика

Продължителност 8ч.

27.10.2019

9.00-11.00 – Теория

11.00-11.15 – Кафе пауза

11.15-13.30 – Практика

13.30-14.30  – Обедна почивка

14.30-15.30 – Практика

15:30-15.45 –  Кафе пауза

15:45- 17 – Практика

Продължителност 7ч.

Лекционен Материал:

26.10.2019

– Въведение. Концепцията Медицински Тейпинг

– Продуктова информация

– Физиологични ефекти

– Основни принципи, корекционни  и мускулни техники

– Случаи и лечение на оплаквания от често срещани в практиката заболявания на долни крайници

– Случаи и лечение на  често срещани оплаквания  при заболявания в областта на:

– гръден кош

–  гръб

– шия

– раменен пояс

– предмишница

– длан

27.10.2019

– Кратък обзор на преподаден материал. Въпроси

– Практична част

Материали за практична част : кушетка, 1 бр. кинезио тайпинг лента, 1 бр ножица се предоставят от организаторите.

Материали за обучение – книги и атласи, предоставени от “ Fysio Tape Academy“  може да закупите на място.

Език на преподаване Руски със симултанен превод на Български език.

Превод на Английски език по предварителна заявка.

Цена на курс : 385 лв.

Организатори & Контакт : 

Нейтропия Клиника Др. Елия Костова

Email: neitropia@live.com

Mob: +359/88 458 6208

Web : https://neitropia.com

Медилинк ЕООД  Др. Рафи Караджиян

Email : medilinkco@telecoms.bg

Mob: +359/88 772 8900

Web : https://medilinkbg.com

Евент FB : https://www.facebook.com/events/2478395125739075/

Контактна форма

Очакваме ви! 


Lyme Arthritis

 

Lyme disease / Lyme borreliosis / is an infectious disease caused by at least four bacterial species of the Borrelia genus. The Borrelia burgdorferi is a major cause in North America, while the Borrelia Afzelii, the Borrelia Garini, the Borelli Spielmanii, and others are characteristic causes in Eurasia.

Borrelia is spread in humans after a bite of hard feathered ticks, but there are also confirmed serological cases of transfusion by fleas, some flies and mosquitoes.

The reservoir of the infection serve various wild, domestic animals, including some nesting birds on the ground.

Lyme disease requires an arthropod, but a case of transmission through breast milk, tears, human secretions and sex is described.

 

 

Lyme borreliosis is a multisystem disease that manifests itself with the symptoms:

 1. skin lesions
  – erythema migrans
  – acrodermatitis chronica atrophicans / third clinical stage occurring years after the bite /
 2. flu-like conditions
 3. neurological diseases occurring weeks to months after the bite
  – meningitis
  – encephalitis

– asymmetric polyneurites

– peripheral paresis of the facial nerve (especially in children)

– progressive encephalomyelitis / third clinical stage occurring years after bite /

 

4. affecting the bone-joint apparatus
– arthritis, with predominant involvement of knee joints, joint joints

– arthralgia

– myalgias

– chronic erosive arthritis / third clinical stage occurring years after bite /

 

5. affecting the cardiovascular system
– myocarditis

– pericarditis

 

Borreliosis leads to a powerful immune response and persistence in the circulation. The disease goes through various clinical stages, from early to late infection.

 

 

 

Specific IgM antibodies are detected at higher concentrations in the early stages of the infection, and in the later stages they decrease progressively. In the first weeks after infection, the antibodies may be in undetectable values ​​and the test may be negative. An isolated IgG positive result may indicate active Lyme disease or an infection with persistent antibodies. In case of undefined and boundary values ​​of antibodies, as well as confirmation of the diagnosis of Lyme disease, it is advisable to use immunoblot-tests.

The allopathic treatment of Lyme disease is based on the use of antibiotics susceptible to Borrelia burgdorferi. The duration of the course and the regimen of administration are related to the phase of infection and clinical symptoms.

 

 

 

 

Often patients with long-term borreliosis are also looking for alternative treatment approaches.

Neitropia Clinic presents a case of 10-year duration of Lyme disease showing chronic arthritis of joints of hands and ankles, with a persistently high level of IgG in the circulation. Additional manifestation of carpal tunnel syndrome. As a result persistent morning stiffness,limitation in limb movement , partial contractions.

The treatment plan includes:

 1. homeopathic remedy covering symptoms of arthritis and carpal tunnel syndrome
 2. homeopathic Borrelia nose
 3. ultrasound therapy of palms and wrists for carpal tunnel symptoms – pain, edema, contractions, decreased finger mobility, hands and wrists, by improving tissue circulation

 

 

 

The result was impressive only days after homeopathic therapy – decreased joint swelling, lack of pain and morning stiffness.

And thanks to the ultrasound therapy increased mobility in the joint-arm apparatus by hand, an increased perimeter of possible actions by hand, reduced to almost all symptoms of carpal tunnel syndrome.

Therapy follows its course.

Follow-up of the case will be posted .

 

 

Author Dr. Eliya Kostova

Лаймска Болест. Артрит

 

Лаймска болест / Лаймска борелиоза/ е инфекциозно заболяване, причинено от поне четири бактериални представители на род Борелия. Борелия бургдорфери е основен причинител в Северна Америка, докато Борелия афзелии, Борелия гаринии, Борелия спилмании и др. са по характерни причинители в Евразия.

Borrelia се разпространява у хората след ухапване от твърдите еленови кърлежи, но са и  потвърдени серологично случаи  на пренасяне чрез бълхи, някои видове мухи и комари.

Резервоар на инфекцията служат различни диви, домашни животни, включително и някои гнездящи на земята птици.

Лаймската болест изисква членестоног преносител,но са описани случай на пренос чрез майчино мляко, сълзи, човешките секрети и  по полов път .

 

 

 

Лаймската борелиоза е мултисистемно заболяване, което се проявява със симптомите :

 • кожни лезии
         – erythema migrans
          – acrodermatitis chronica atrophicans / трети клиничен стадий проявяващи се години след ухапването /
 • грипоподобни състояния
 • неврологични заболявания, проявяващи се седмици до месеци след ухапването
          –  менингити

– енцефалити

– асиметрични полиневрити

– периферна пареза на лицевия нерв (особено при деца)

– прогресиращ енцефаломиелит  / трети клиничен стадий проявяващи се години след ухапването /

 

 • засягане на костно-ставния апарат

– артрит, с предимно засягане на коленни стави, стави ръце

– артралгии

– миалгии

– хроничен ерозивен артрит / трети клиничен стадий проявяващи се години след ухапването /

 

 • засягане на сърдечно-съдова система

– миокардит

– перикардит

 

Борелиозата води до мощен имунен отговор и  персистиране в циркулацията. Заболяването преминава през различни клинични етапи, от ранна към късна инфекция.

 

 

 

Резултат за IgM към Borrelia burgdorferi Резултат за IgG към Borrelia burgdorferi Интерпретация
отрицателен oтрицателен Без данни за инфекция.При съмнителни клинични симптоми се препоръчва изследване на втора серумна проба след 2-3 седмици.
положителен отрицателен Инфекция в ранен клиничен стадий
отрицателен положителен Възможна е инфекция във всеки клиничен стадий
положителен положителен Остра инфекция

Специфични IgM антитела се откриват в по-високи концентрации в ранните стадии на инфекцията, като в по-късните етапи те намаляват прогресивно.В първите седмици след инфектирането е възможно антителата да бъдат в недетектируеми стойности и теста да бъде отрицателен. Изолиран положителен резултат за IgG може да показва активна лаймска болест или преминала инфекция с персистиращи антитела. При неопределени и гранични стойности на антителата, както и за потвърждаване на диагнозата лаймска болест е препоръчително използването на имуноблот -тестове.

Алопатичното лечението на Лаймската болест се заключава в приема на антибиотици, чувствителни към Borrelia burgdorferi. Продължителността на курса и схемата на приемане са във връзка с фазата на инфекцията и клиничните симптоми.

 

 

 

Често пациенти с дългодишна борелиоза търсят и алтернативни подходи за лечение.

Нейтропия клиника представя случай на 10г продължителност на Лаймска болест с изява хроничен артрит на стави ръце и глезени, с персистиращо високо ниво на Ig G антитела в циркулацията. Добавъчна проява на карпален тунел синдром. В резултат персистираща сутрешна скованост, ограничение в движението на крайниците, парциални контрактури.

Терапевтичният план включва :

 • хомеопатично лекарство покриващо симптоми на артритните оплаквания и карпален тунел синдром
 • хомеопатичен нозод Borrelia
 • ултразвукова терапия на длани и китки за купиране симптоми на карпален тунел – болка, оток , контрактури, намалена подвижност на пръсти ръце и китки, чрез подобряване на тъканната циркулация

 

 

 

 

 

Резултатът бе впечетляващ само след дни от приложената хомеопатична терапия – намален оток на стави, липса на болка и сутрешна скованост.

А благодарение на ултразвуковата терапия увеличена подвижност в ставно -връзковия апарат на ръка, увеличен периметър на възможните действия с ръка, сведени почти до минимум симптоми от карпален тунел синдром.

Терапията следва своя ход.

Проследяването на случая ще бъде публикуван в последващ пост.

 

Автор Д-р Елия Костова

 

 

 

 

 

Genetic Markers & Psychosomatic

In 1489, Leonardo da Vinci began to create his iconic series of anatomical drawings for the history of medicine. Over the next twenty-five years, he systematically dissected about thirty human bodies, striving to discover, describe and visualize the construction of the human body.

But how to dissect the function of the neural tissue, the most highly organized and complex system in the human body?

Research such as regeanography, computed tomography, magnetic resonance tomography, pneumoencephalography, ventriculography, cisternography, angiography, thermography, echography, etc. , give topological imaging but not dissection of neurobiology and neurophysiology.

 

 

The nervous system in vertebrates and humans according to morphological features is divided into:

 • Central nervous system:
  – Cerebrum
  – Spinal cord
 • Peripheral nervous system

 

According to functional features are divided into:

 • Somatic Nervous System – Inner the skeletal muscles, thus preserving the posture of the body and ensuring its movement
 • Vegetative Nervous System – regulates the activity of the internal organs and helps maintain the body’s homeokinase.
  – Sympathetic nervous system – pre-ganglion neurons in the spinal cord from the first chest to the second / third lumbar vertebra
  – Parasympathetic nervous system – major brain (III, VII, IX and X) or spinal cord nerves / first to fifth lumbar vertebrae /

The communication in, between and from the nervous system to the underlying parts of the body is accomplished by chemical signaling substances – neurotransmitters.

 

 

Homeostasis of physiological processes in the body directly depends, as well as determines neurotransmitter’s  homokinetics.

The construction and function of the human body is encoded in the gene sequences of DNA.

Gene expression is the basis for cellular differentiation, morphogenesis, functionality, which in turn provides the variability and adaptability of each organism.

In this line of thought, dissection of gene expression is required to “dissect” the nervous tissue.

In 2009, Dr. Ronald Dosozer founded Genomind to personalize the approach to investigating patients, especially neuropsychiatry, by a Genecept Assay test involving 18 clinically validated genes (12 pharmacodynamic and 6 pharmacokinetic).

 

2 / 33

Presentation Genecept Assay, Genomind by Genomind Representative for Bulgaria –

NM Genomix Company

The genetic test provides information about gene mutation and the indication of appropriate therapy, whether neuropharmacological or alternative.

In 2016 a study was published on the relationship between folate metabolism and autism.

L-Methylfolate supplementation in a child with autism and methyltetrahydrofolate reductase, enzyme gene C677TT allele.

 

Methyltetrahydrofolate reductase (MTHFR) is an enzyme that converts folic acid from food into an active form. People who have a MTHFR gene mutation can not produce this enzyme and this leads to serious health problems.

MTHFR is related to:

 • Ability to synthesize and absorb bioactive folic acid
 • Absorption of vitamins, minerals, essential fatty acids and amino acids that interact with folic acid
 • The ability to recycle homocysteine ​​to maintain good methylation
 • The generation of important neurotransmitters that affect mental health
 • Synthesis of undamaged DNA and RNA
 • Generating enough white and red blood cells

Key polymorphisms of MTHFR are A1298C and C677T.

C677T is associated with elevated levels of homocysteine ​​and leads to heart disease, Alzheimer’s, Autism.

A1298C affects neurotransmitters and leads to mood swings and addictive tendencies.

 

One of the 18 test genes in the Genecept Assay Test is MTHFR / A1298C and C677T /.

This makes it possible to detect genetic variations in methylation and to diagnose symptoms correctly, as well as to prepare an appropriate treatment plan for homocysteine ​​and folic acid metabolism.

A complementary approach is the use of L-methyl folate; LMNT / Neurotherapy / Formula for Folic Acid and Vit B12 / LMNT /

NM Genomix is ​​a leader in molecular-genetic research. The team of the company consists of specialists in medical diagnostics, pathology, medical biology and medical biotechnology, which provide competent care for their patients.

 

Neitropia Clinic and NM Genomix are helping you walk the path from the correct molecular – genetic diagnosis to developing an appropriate treatment plan.

 

 

Author Dr. Eliya Kostova

Генни маркери & Психосоматика

 

През 1489 година Леонардо да Винчи започва да твори своята емблематична за историята на медицината поредица от анатомични рисунки. През следващите двадесет и пет години той систематично  дисекцира  около тридесет човешки трупа стремейки се да открие, опише и онагледи строежа на човешкото тяло.

Но как да се дисекцира функцията на нервната тъкан, най- високо организираната и комплексна система в човешкото тяло ?

Изследвания като ренгенография, компютърна томография, магнитнорезонансна томография, пневмоенцефалография, вентрикулография, цистернография, ангиография, термография, ехография и др. , дават топологично образно онагледяване, но не и  дисекция на нервобиологията и неврофизиологията.

 

Нервната система при гръбначните животни и човека по морфологични признаци се дели на:

 • Централна нервна система:
  • Главен мозък
  • Гръбначен мозък
 • Периферна нервна система

По функционални признаци се дели на :

 • Соматична нервна система – инервира  скелетната мускулатура, като по този начин запазва позата на тялото и осигурява неговото придвижване
 • Вегетативна нервна система – регулира дейността на вътрешните органи и способства за поддържането на телесната хомеокиназа.
  • Симпатикова нервна система –  предганглийни неврони в гръбначния мозък от първия гръден до втори / трети поясен прешлен
  • Парасимпатикова нервна система –  главномозъчни /III, VII, IX и X/  или гръбначномозъчни нерви /първия до петия поясен прешлен/

Комуникацията във, между и от нервната система към подопечните части на тялото се осъществява чрез химически сигнални вещества – невротрансмитери.

 

 

Хомеостаза на физиологичните процеси в тялото пряко зависи , както и определя невротрасмитерната хомокинетика.

Строежа и функцията на човешкото тяло е кодирано в генните секвенции на ДНК.

Генната експресия  е основата за клетъчната диференция, морфогенеза, функционалност осигуряващи от своя страна  променливостта и приспособимостта на всеки организъм.

В този ред на мисли за да се  “дисекцира” нервата тъкан е нужна  дисекция на генната експресия.

През 2009 год. Д-р Роналд Дозорец основава компания Genomind, с цел персонализиране на подхода в обследването на пациенти, по специално невропсихиятрия, чрез Genecept Assay тест , включващ 18 клинично валидирани гени /12 фармакодинамични и 6 фармакокинетични/.

 

3 / 33

Презентация Genecept Assay, Genomind от представителя за България на Genomind –  Компания    NM Genomix

Генетичният тест  предоставя информация за генна мутация и показаността за подходяща терапия, било то неврофармакологична или алтернативен подход.

През 2016 год бе публикувано изследване за връзката на фолатния метаболизъм и аутизъм.

L-Methylfolate supplementation in a child with autism and methyltetrahydrofolate reductase, enzyme gene C677TT allele.

 

Метилтетрахидрофолат редуктаза / MTHFR / е ензим, който превръща фолиевата киселина от храната в активна форма. Хората, които имат MTHFR генна мутация не могат да произведат този ензим и това води до сериозни здравословни проблеми.

MTHFR е свързан със:

 • Способността за синтез и усвояване на биоактивната фолиева киселина
 • Усвояването на витамини, минерали, основни мастни киселини и аминокиселини, които си взаимодействат с фолиева киселина
 • Способността за рециклиране на хомоцистеина, за да се поддържа доброто метилиране
 • Генерирането на важни невротрансмитери, които влияят на психичното здраве
 • Синтеза на неувредени ДНК и РНК
 • Генерирането на достатъчно бели и червени кръвни клетки

Ключови полиморфизми на  MTHFR са  A1298C и C677T.

С677Т е свързан с повишени нива на хомоцистеин и води до сърдечни заболявания , Алцхаймер, Аутизъм .

A1298C влияе на невротрансмитерите и води до промени в настроението и склонност към пристрастяване.

 

Един от 18 тестови гена в Genecept Assay тест е  MTHFR /A1298C и C677T/.

Това дава възможност за установяване на генни вариации в метилирането и диагностициране коректно на  симптомите, както изготвяне на подходящ терапевтичен план за корекция на хомоцистеиновия и фоливия киселина метаболизъм.

Комплементарен подход е прием на L – метил фолат; LMNT / неуротерапия/ формула за Фолиева киселина и вит Б12./Неуротерапия /

Компания NM Genomix е лидер в предлагането на молекулярно-генетични изследвания. Екипът на компанията се състои от специалисти по медицинска диагностика, патология, медицинска биология и медицински биотехнологии, които осигуряват компетентна грижа за своите пациенти.

 

Клиника Нейтропия  и Компания NM Genomix са в помощ за вас да извървите пътя от коректната молекулярно – генетична диагноза до изготвяване на подходящ терапевтичен план.

 

 

Автор Д-р Елия Костова